Les II Jornades d’Economia del Montsià es clausuren amb més de 600 assistents

IMG_3901

Més de sis-centes persones han participat en II Jornades d’Economia del Montsià, celebrades ahir, al voltant de la innovació social, on les persones, els projectes i el territori han estat els factors transversals.

Aquesta nova edició, organitzada pel Consell Comarcal del Montsià a través de Montsià Actiu, ha comptat amb un nou format, amb tres espais diferenciats, el Viver d’Empreses del Montsià (la Galera), l’Institut Montsià i l’Auditori municipal d’Amposta, amb conferenciants reconeguts on, a partir de les seues experiències empresarials i socials, s’han generat espais de reflexió sobre la innovació, cooperació, aprenentatge i canvi.

L’obertura de les Jornades ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín, i el conseller comarcal de l’Àrea d’Empresa, Indústria i Ocupació, Ivan Romeu.

IMG_3888

Al primer espai, empreses innovadores, hi han participat Esteve Pintó, president de PIMEC Catalunya Central i gerent del grup empresarial Aquacenter. Pintó ha presentat l’experiència al capdavant de la seua empresa, la seua trajectòria i les claus d’un èxit -basat en la innovació, en el compromís en les persones i en criteris sostenibles- que li permeten ser tot un referent en el sector de la seua activitat empresarial.

En el segon espai de les Jornades, dedicat a la innovació social, Núria Aparicio, gerent de la fundació Tot Raval, una entitat privada que treballa pel desenvolupament local del barri El Raval. Aquest projecte ha implicat a empreses, els sectors cultural i social per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

IMG_3892
D’altra banda, el músic Natxo Tarrés ha compartit el projecte IREHOM (Institut de Recerca Holísitca de Montserrat) que ha iniciat a Castellgalí, basat en l’estudi i validació de nous paradigmes, a través de diferents comissions (horta biodinàmica, educació, bioconstrucció, energia, etc) i basat en valors com la col·laboració, el compromís, l’evolució conscient.

Prop de quatre-centes persones han participat en l’espai territori innovador per seguir la conferència de l’economista i escriptor Àlex Rovira, “Creure i crear”. Segons ell, “creure és crear i crear és transformar”. En aquest sentit, considera que “el territori es conforma de qualitat humana i quanta més qualitat humana siguem capaços d’aportar des del talent, millor territori podrem construir.”

El terapeuta i escriptor Santi López-Villa ha dissenyat el nou format d’aquestes jornades i ha participat en cadascun dels tres espais. López-Villa ha ressaltat la importància de la col·laboració i participació dels alumnes de l’Institut Montsià. “En aquestes Jornades hem volgut ressaltar tres aspectes: les persones, com a reals protagonistes del present i del futur; els projectes, a través dels quals podem construir històries compartides i conjuntes, i el territori que és on transcorren les biografies que som capaços de construir”, ha remarcat.
IMG_3887

Per la seua banda, el conseller comarcal Ivan Romeu ha fet una valoració molt positiva de l’acte, “en un moment de crisi com l’actual, les Jornades d’Economia del Montsià constitueixen un espai de trobada que motiva al debat, la reflexió i el canvi de valors per a la innovació social.”

El president del Consell Comarcal del Montsià considera que aquestes Jornades han posat de manifest “que ens trobem en un procés de canvi de mentalitat i de búsqueda d’altres fórmules perquè el model econòmic actual s’ha esgotat”. Joan Martín ha insistit en la necessitat de que la ciutadania recuperi la confiança en les administracions. “Ens trobem en un nou paradigma i hem de canviar la manera de creure i actuar; les administracions, les primeres.”

La clausura de l’acte va comptar amb la presència de la directora territorial d’Empreses i Ocupació a les Terres de l’Ebre, Mercè Miralles.

Montsià Actiu es desenvolupa en el marc d’activitats del projecte “ Treball a les 7 comarques” que compta amb el cofinançament del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu i el Consell Comarcal del Montsià.

Font: Montsià Actiu